Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

CHP’li Emir’den orman yangınlarıyla ilgili soru önergesi: İhmaller zinciri araştırılmalı, şeffaflık sağlanmalı

CHP’li Emir’den orman yangınlarıyla ilgili soru önergesi: İhmaller zinciri araştırılmalı, şeffaflık sağlanmalı

CHP’den AKP’ye çok sert yangın tepkisi

Tüm yurtta orman yangınları devam ederken CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Çünkü AKP iktidarı, yangınla mücadeleyi değil makam uçağını, lüks araçları tercih etti!” ifadelerini kullandı.

Otomobil ve motosiklet çarpıştı: İki kişi yaralandı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kavşakta motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi yaralandı.

Yabancı maden şirketleri talana geldi, belediye başkanı geçit vermedi

Fındıklı Çağlayan Vadisi’nde izinsiz maden arama çalışmaları yapan şirket çalışanlarının karşısına Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu çıktı. Çervatoğlu, şirket çalışanlarına “Kimin adına gelip çalışma yapıyorsunuz, istediğiniz gibi gelip bizim topraklarımızda çalışma yapamazsınız” derken toplanan taşlara da el koyuldu.

Demircan’dan Bardakoğlu’na salvolar… İslamcılar arasında polemik

Mirat Haber İmtiyaz Sahibi Ali Rıza Demircan, “Tarihselcilere itirazım ve sorularım” başlığı ile bir yazı kaleme aldı. Demircan yazısında Hukukçu ve eski Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na eleştirilerde bulundu.

KKTC’den, orman yangınlarıyla boğuşan Güney’e yardım teklifi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Limasol kentinde devam eden orman yangınları için yardım teklifini, Rum muhatapları ve BM Barış Gücü yetkililerine ilettiklerini açıkladı.