Spotify dinleme sayacını geri getiriyor

Spotify, Podcast Dinlenme Sayılarını Açıklığa Kavuşturuyor

Geçtiğimiz hafta Spotify, tüm podcast’lerde dinlenme sayılarını herkese açık hale getireceğini duyurdu. Şirket, bu adımı yeni dinleyicileri cezbetmek amacıyla attığını açıkladı. Ancak içerik üreticilerinden gelen tepkilerle karşılaştı. Eleştiri oklarının hedefinde, geniş kitlelere ulaşan programların daha fazla öne çıkacağı ve küçük bağımsız yayıncıların görünürlüğünün azalacağı endişesi yer aldı.

Spotify, tepkilerin ardından geri adım attı. Şirket, cuma günü yaptığı açıklamada, sadece 50 binin üzerinde dinlenmeye ulaşan podcast’lerde bu verilerin gösterileceğini duyurdu. Ayrıca dinlenme sayılarının tam rakam yerine belirli eşiklerde güncelleneceği belirtildi, örneğin 100 bin veya 1 milyon.

Spotify resmi blog yazısında, “Bu güncelleme, içerik üreticilerine daha net analizler sunma ve dinleyici deneyimini sadeleştirme çabalarımızın bir parçasıdır” ifadelerine yer verdi.

Podcast dünyasında dinlenme sayılarının genelde kamuya açık olmaması uzun süredir bir normdur. Örneğin Apple Podcasts, kullanıcı yorumları ve listelemeler sunarken net bir dinleyici sayısı paylaşmaz. Bu durum, yayıncılar ve dinleyiciler için belirsizlik yaratır. Spotify ise bu belirsizliği bir dezavantaj olarak görmesine rağmen, birçok üretici podcast dünyasını şeffaf olmayan yapısı nedeniyle tercih etmektedir.

Dinlenme sayılarının nasıl hesaplandığı ise ayrı bir tartışma konusudur. Interactive Advertising Bureau, Spotify ve diğer platformlarla birlikte “oynatma” tanımını standartlaştırmak için çalışmalar yürütmektedir. Ancak bazı kaynaklara göre Spotify ve YouTube gibi platformlardaki “oynatma” tanımı, IAB standartlarıyla tam olarak uyuşmamaktadır.

Spotify, “oynatmaların” yalnızca kullanıcı içeriği aktif olarak başlattığında sayılacağını, ancak “stream” ve “indirme” verilerinin 60 saniye dinlenme sonrasında geçerli olacağını belirtmektedir.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…