Gençlerde Obezite Tırmanıyor!

Obezite Trendi Gençler Arasında Artıyor: Meyve Tüketimi Önemli

TÜİK’in verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi.

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde obezite oranı 2016’da %3,8 iken, 2022 itibarıyla %5’e yükseldi. Bu artışın sadece bireysel değil, toplumsal düzeyde de ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerde görülen obezite artış eğilimini “alarm verici” olarak nitelendirerek, kök nedenlerin bozulan beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve ekran bağımlılığı olduğunu belirtti. Dursun, meyvenin gençler için önemine değinerek, meyvenin bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok faydası olduğunu ve kronik hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını açıkladı.

Obezitenin Getirdiği Riskler Artıyor

Obeziteyle birlikte gençlerde insülin direnci, D vitamini eksikliği, düşük öz güven gibi kısa vadeli etkilerin yanında; Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları ve hormonal bozukluklar gibi uzun vadeli risklerin de hızla arttığı belirtiliyor. Uzmanlar, gençlerde beslenme bozukluklarının ileride sağlık sistemine yük bindireceğini ve üretken nüfusun kalitesini düşüreceğini ifade ediyor. Uzman Diyetisyen Dursun’a danışanlardan Feyza Kömekçi, meyve tüketiminin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatarak, kilo kontrolünde ve sağlıklı yaşamda meyvenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlardan Çözüm Önerileri

  • Okullarda zorunlu beslenme eğitimi ve fiziksel aktivite saatlerinin artırılması,
  • Kantinlerde sağlıklı ürün satışının teşviki,
  • Ailelere yönelik bilinçlendirme programları,
  • Gıda reklamlarının düzenlenmesi ve meyve tüketimini teşvik eden kamu kampanyaları.

Uzmanlar, gençlerde meyve tüketiminin sadece beslenme değil, halk sağlığı meselesi olarak ele alınması gerektiğini ifade ediyor. Dursun, meyve tüketiminin zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayarak, meyvenin gençlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Uzmanından sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Uzmanlar, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin bilinçsiz diyetlerden uzak durarak dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimiyle ideal kiloya ulaşabileceğini vurguluyor.

Genç yaşta ‘hipertansiyon’ tanısı alanlar dikkat

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, erken yaşlarda görülen tansiyon vakaları için önemli uyarılarda bulundu.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.