Afetlerin ardından oluşabilecek ardışık tehlikeler yapay zekâ “DANGER” ile belirlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yapay Zeka Projesi ile Afet Sonrası Tehlikeler Tespit Edilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) görevli bilim insanları, afetlerin ardından ortaya çıkabilecek ardışık tehlikeleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli yazılım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tolga Görüm liderliğindeki ekip, TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projeyi hayata geçiriyor.

Türk bilim insanları, kısa adı “DANGER” olan yapay zeka destekli yazılım aracılığıyla afetler sonrası oluşabilecek tehlikeleri inceleyip yorumlayarak önlemler geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Görüm, yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal afetlerde ardışık tehlikelerin tespit edilmesi için yeterli zaman ayrılmadığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bıraktığı 12 bin heyelanın farklı etkilere yol açtığını ve bu tehlikelerle mücadelede yapay zekanın önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüm, yamaçlarda biriken malzemenin oluşturduğu siltasyonun barajların ömrünü etkilediğini ve gelecekte daha büyük tehlikelere yol açabileceğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin bu tür riskleri önceden tespit etmede büyük fayda sağladığını ifade etti.

Makine Öğrenmesi ile Afet Öncesi Tehlikelerin Belirlenmesi

Projenin amacının, afetler sonrası meydana gelebilecek ardışık tehlikeleri önceden tespit ederek önlem almak olduğunu belirten Görüm, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi sayesinde her yeni oluşan olayın sisteme eklendiğini ve bu sayede tespit kapasitesinin arttığını ifade etti.

Görüm, derin öğrenme ve makine öğrenmesinin çoklu dinamikleri olan olayların analizinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle gelecekteki tehlikelerin önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Projenin son aşamalarında doktora ve sonrasındaki araştırmacıların görev alacağını belirten Görüm, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı

Related Posts

Gürcistan’da Türk vatandaşı silahlı saldırıda öldürüldü

Gürcistan’ın Batum şehrinde, bir restoranda oturan Türk vatandaşı Hakkı Tekin silahlı saldırıda öldürüldü.

İsrailli Bakan istifasından bir gün önce Kudüs’teki mülklere el koyma kararı aldı

Kudüs İşleri ve Yahudi Mirası Bakanı Meir Porush, Yahudi Mahallesi Geliştirme ve Yenileme Şirketi CEO’su Herzl Ben-Ari’ye mektup yazarak Yahudi Mahallesi’ndeki tüm mülklerin kamulaştırılarak Yahudi Mahallesi Geliştirme ve Yenileme Şirketi’ne devredildiğini duyurdu.

Cip Refüjde Mahsur Kaldı

Avcılar’da sürücü, yolunu kısaltmak için refüjü aşarken cipinin dört tekeri havada mahsur kalınca çevredekiler yardım etti.

Dağ Bisikleti Şampiyonası Sakarya’da Başladı

Sakarya’da düzenlenen Türkiye Dağ Bisikleti Şampiyonası’nda ilk gün yarışları tamamlandı.

Samsun’da Ateşe Verilen Araçta Güvenlik Kamerası Görüntüleri

Samsun’da bir şahıs, park halindeki araca battaniye örtüp ateşe verdi. Görüntüler gün yüzüne çıktı.

Yeşilyurt Belediyesi Futbol Kursu’nda Geleceğin Yıldızları Yetişiyor

Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen yaz dönemi futbol kursu, çocuklara spor yapma imkanı sunarken yeteneklerini keşfetmelerine de olanak tanıyor. Deneyimli antrenörler eşliğinde verilen eğitimlerde takım çalışması, disiplin ve spor ahlakı gibi konulara da vurgu yapılıyor. Kursa katılan çocuklara forma ve antrenman malzemeleri hediye edildi.