Dört bin yıl boyunca gizemini koruyan kaya hazine haritası olabilir

2021 yılında araştırmacılar, Fransa’daki Saint-Bélec levhasının Avrupa’nın en eski haritası olduğu iddia etmişti. O günden bu yana üzerindeki gravürleri anlamak için çalışan bilim insanları, tarih öncesi bir haritadan beklenecek unsurları içerdiğini belirtti.

Buna göre, Fransa’daki Western Brittany Üniversitesi’nden Profesör Yvan Pailler, “Bu bir hazine haritası” yorumunda bulundu.

Kabaca 30 km x 21 km boyutunda bir alanda yer alan harita, üzerindeki işaretlerle birlikte araştırmacıların neredeyse on beş-yirmi yıl boyunca çözümlenmesi gereken bir çalışmaya işaret ediyor.

Pailler ve CNRS araştırma enstitüsünden meslektaşı Clement Nicolas, 2014 yılında levhayı yeniden keşfeden ekibin bir parçasıydı.

İlk olarak 1900 yılında yerel bir tarihçi tarafından ortaya çıkarıldı. Daha sonra Pailler ve Nicolas’a, gizemli kayanın sırlarını çözmek amacıyla Fransa’daki ve dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden uzmanlar da katıldı.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Kayada ayrıca uzmanların mezar höyüklerine, konutlara veya jeolojik birikimlere işaret edebileceğini düşündüğü küçük oyuklar da bulunuyor.

Eğer bunlar gerçekten deşifre edilebilirse, o zaman daha önce ortaya çıkarılanların ötesinde çok daha fazla keşfe yol açabileceğini de eklediler.

Araştırmacılar ayrıca levhayı taradılar ve mevcut haritalarla karşılaştırarak Batı Brittany bölgesindeki doğal simge yapılarla yüzde 80’lik bir eşleşme elde ettiler.

Diğer keşifleri arasında topoğrafyanın Odet Nehri vadisini temsil edecek şekilde kasıtlı olarak 3 boyutlu şekillendirildiği ve nehir ağını tasvir eden birkaç çizginin göründüğü yer alıyor.

Ancak daha yapılacak çok iş olduğunu belirten Nicolas, “Hala tüm geometrik sembolleri ve onlarla birlikte gelen efsaneyi tanımlamamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir