Fareler için VR gözlük geliştirdiler

Fareler İçin Yeni Nesil MouseGoggles Sanal Gerçeklik Gözlüğü Geliştirildi

MouseGoggles, tipik VR başlıklarından farklı olarak, farelerin başına sabit bir platform üzerinde yerleştiriliyor. Gözlükte iki adet akıllı saat ekranı ve Fresnel lensler bulunuyor. Ayrıca farelerin göz hareketlerini ve göz bebeklerinin genişlemesini izleyen bir teknoloji de bu sistemin bir parçası.

Fareler, MouseGoggles ile sanal ortamlarında koşu bandına benzer bir küresel koşu düzeneğinde hareket ederek etkileşim kurmayı hızla öğreniyor. Bu yeni VR sistemi, geleneksel büyük ekranlı VR kurulumlarına kıyasla çok daha etkileyici ve gerçekçi görseller sunuyor. Araştırmalar, farelerin ödül ve tehdit simülasyonlarına daha güçlü tepkiler verdiğini ortaya koydu.

Önceki sanal gerçeklik testlerinde, fareler çevresel ekranlarla oluşturulan görsellerle etkileşime giriyordu. Ancak bu sistemler, farelerin beklenen tepkileri göstermesi için yeterince inandırıcı değildi. MouseGoggles ise farelerin daha doğal tepkiler vermesini sağlıyor. Örneğin, ‘yaklaşan bir yırtıcı’ simülasyonu sırasında fareler sıçrama, hızlarını düşürme ve göz bebeklerini büyütme gibi doğal korku tepkileri gösterdi.

MouseGoggles, farelerin mekansal öğrenme yeteneklerini incelemek için de kullanılıyor. Araştırmacılar, farelere sanal bir pistte belirli noktalarda sıvı ödüller vererek eğitim verdi. Ödül verilmeyen günlerde bile fareler aynı noktalarda ödül bekleyerek öğrendiklerini sergiledi.

MouseGoggles, laboratuvar ortamında daha gerçekçi deneyler yapılmasına olanak tanıyor. Bu da bilim insanlarının farelerin beyin işlevlerini doğal ortamlarına daha yakın bir şekilde incelemesini sağlıyor. Daha uygun maliyetli olan bu sistem, aynı zamanda göz izleme gibi ek özellikler sunuyor.

Araştırmacılar, MouseGoggles tasarımını diğer hayvan türlerine uygun hale getirmeyi ve sanal gerçeklik deneyimine diğer duyuları da eklemeyi hedefliyor. Farelerin karmaşık davranışlarını, motivasyonel durumlarını ve duyusal bilgileri nasıl işlediğini anlamak için bu sistemin geliştirilmesi planlanıyor.

Cornell Üniversitesi’ndeki biyomedikal mühendis Chris Schaffer, “Daha doğal bir beyin işlevi incelemek istiyorsak, davranışsal görevleri mümkün olduğunca gerçekçi hale getirmemiz gerekiyor” diyerek sistemin önemini vurguladı. Araştırmanın sonuçları Nature Methods dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Xbox Store’daki oyunlarda indirim var! Hangi oyunlar indirime girdi?

Bütün platformlarda indirim sezonu başladı. Xbox Store’da ise yüzlerce oyunda yüzde 95’e kadar çıkan indirimler söz konusu.

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Geleceği şimdiden satın alanlar bu madeni keşfetti: Teknolojide devrim yaratacak

Düşünsenize… Evde köşeye atılmış, çalışmayan bir eski bilgisayar, aslında geleceğin teknolojisini ayakta tutan elementleri barındırıyor olabilir!