Güney Afrika’dan Afrika ülkelerine çağrı: ABD’ye satışı durdurun

Güney Afrika Maden Bakanı Gwede Mantashe, zengin maden kaynaklarına sahip Afrika ülkelerinin ABD’nin tehditlerine karşı bu ülkeye maden satışını durdurma çağrısında bulundu.

Bakan Mantashe, Cape Town’da düzenlenen 2025 Indaba Afrika Madencilik Yatırımları Zirvesi’nin açılış konuşmasında, Afrika ülkelerinin zengin maden kaynaklarını ABD’ye karşı koz olarak kullanması gerektiğini söyledi.

“ONLARA MADEN VERMEYELİM”

Mantashe, Afrika ülkelerinin ABD’nin tehditlerinden korkmaması gerektiğini belirterek, “Bir kamulaştırma yasası çıkardığımız için ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’yı fon sağlamayı kesmekle tehdit ediyor. Bize para vermiyorlarsa, biz de onlara maden vermeyelim.” dedi.

Kıtanın altın ve elmas gibi değerli madenlerin yanı sıra manganez, bakır, kömür, nikel, kobalt, titanyum, lityum ve nadir toprak mineralleri gibi endüstriyel açıdan önemli maden rezervlerine ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Mantashe, şu ifadeleri kullandı:

“ABD madenlerimizi alıp fonlamayı keseceğini söylüyor. Hayır, kıtada sahip olduğumuz madenlerimiz var. Bizler dilenci değiliz. Bunu kendi yararımıza kullanmalıyız. Kıta olarak tehdit edilirsek ve bundan korkarsak çökeriz. Hem de madenlerimiz kapımızın önünde dururken çökeriz”

TRUMP’IN GÜNEY AFRİKA ÇIKIŞI

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, 24 Ocak’ta, hükümete beyazlara ait toprakları tazminatsız kamulaştırma yetkisi veren “2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası”nı imzalamıştı.

Trump, dün yaptığı açıklamada, Güney Afrika’nın “topraklara el koyduğunu” ve belirli kesimlere “çok kötü” davrandığını belirterek, bu ülkeye yönelik tüm fonları askıya aldığını bildirmişti.

Güney Afrika hükümetinden yapılan açıklamada, Trump’ın iddiaları reddedilerek, hiçbir araziye el konulmadığı belirtilmişti.

Açıklamada, Güney Afrika’nın HIV/AIDS programının yüzde 17’sini oluşturan PEPFAR yardımı hariç ABD’den aldığı başka bir fon olmadığına dikkati çekilmişti.

Güney Afrika’da 2025 itibarıyla yaklaşık 44 bin beyaz çiftçinin, ülkenin 100 milyon hektarlık tarım arazilerinin yüzde 61’ine sahip olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Güney Afrika dünyanın önde gelen altın, elmas, platin ve demir üreticileri arasında yer alıyor.

Bu yıl 31’incisi düzenlenen Indaba Afrika Madencilik Yatırımları Zirvesi, kıtanın madencilik sektöründeki en büyük etkinliği olma özelliği taşıyor.

Related Posts

O görüntüler gündem olmuştu… Egemen Bağış’tan ‘Cübbeli Ahmet’e ‘Bakara’ yanıtı!

‘Cübbeli Ahmet’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Yiğit Bulut’un cenazesinde Egemen Bağış’ın elini sıkmayan Bilal Erdoğan’a destek veren bir paylaşımda bulundu. Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ise Ünlü’ye yanıt verdi.

Orman alevlere teslim oldu, duman gökyüzüne ulaştı

Edirne’nin Keşan ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, havadan ve karadan söndürme çalışması başlattı.

Evinin altında 2 bin yıllık parmak izleriyle yaşıyor

Konağı alan ve temizliğini yapan Mustafa Halıcıoğlu; evin altında yer altı şehrinin olduğunu gördü. Yer altı şehrini temizleyerek bakımını yaptıran Halıcıoğlu; duvarlardaki parmak ve kazma izlerine dokunulmadığını belirterek ortaya çıkan tarihi …

Nijerya’dan ABD’ye rest: “Zaten Yeterince Sorunumuz Var”

Nijerya hükümeti, Trump yönetiminin Venezuela ve diğer üçüncü ülkelerden sınır dışı edilen kişileri kabul etme baskısına kararlılıkla direneceğini duyurdu. Nijerya Dışişleri Bakanı Yusuf Tuggar, cuma günü Channels TV’ye verdiği röportajda, ABD’nin …

ABD’li büyükelçi Barrack: Şam’da görüşmeler tıkandı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegrasyonu konusunda Şam yönetimi ile terör örgütü PKK/YPG arasındaki anlaşmazlığın devam ettiğini bildirdi.

Binlerce kilo salatalık toplatılıyor: “Yenilmesi halinde sonuçlar ölümcül olabilir”

Amerika Birleşik Devletleri’nde taze salatalıklarda ölümcül Salmonella bakterisi şüphesi üzerine en yüksek risk seviyesinden geri çağırma kararı alındı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilk uyarısını 16 Haziran’da yapmıştı; 9 Temmuz Salı günü ise uyarısını güncelleyerek, 71 kutu taze salatalığın “Sınıf 1” geri çağırma kapsamına alındığını bildirdi. Bu sınıflandırma, ürünün tüketilmesinin ölümcül olabileceğine işaret ediyor.