Pırasa yemeden önce bir kez daha düşünün

Pırasanın Sağlığa Faydaları ve Püf Noktaları

Sebzeler, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biridir ve pırasa da bu grubun önemli bir üyesidir. Binlerce yıllık geçmişiyle pırasa, sofralarımızı renklendirir ve sağlığımıza pek çok fayda sağlar. İşte pırasa hakkında bilmeniz gerekenler…

Pırasa, soğangiller ailesine ait bir sebze olup, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Flavonoid bileşenleri özellikle sağlığımıza birçok katkı sağlarken, kamferol kan damarlarını güçlendirir. Yüksek folat içeriği kalp sağlığını korurken, güçlü antioksidan gallik asit yaşlanma belirtilerini geciktirir. Ayrıca sülfürlü bileşenler, kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.

PIRASA İLE İLGİLİ İPUCULARI

Pırasalar, buzdolabında yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise 3 aya kadar taze kalabilir. Pişirildikten sonra ise buzdolabında en fazla 48 saat taze kalabilir. Bir porsiyon pırasa, vücudun günlük K vitamini ihtiyacının %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü ve C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Ancak aşırı tüketildiğinde içinde bulunan oksalatlar nedeniyle kalsiyum emilimini engelleyebilir. Ayrıca sindirim sorunları yaşayanlar, pırasayı iyice pişirerek ve az miktarda tüketerek gaz sorunlarını önleyebilir.

Salatalara doğranarak soğanın yerini alabilir veya omletlere, menemenlere ekleyebilirsiniz. Patatesle birlikte pişirilip püre haline getirilerek leziz bir çorba yapabilir ya da keskin tadını yumuşatmak için az miktarda et suyu ekleyerek pişirebilirsiniz.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Milyonlarca kişi otizm tanısı almadan yaşıyor

Uzmanlar uyardı: Milyonlarca kişi otizm tanısı almadan yaşıyor

Uzmanı açıkladı: O belirtiler ‘uyuz’ habercisi olabilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Leyla Baykal Selçuk, uyuzun en belirgin özelliğinin geceleri vücut sıcaklığındaki artış ve yoğun kaşıntı olduğunu bildirdi.

Bu yiyecekler bunamayı tetikliyor, vücudu felç ediyor

Uzmanlar, sağlıklı bir beyin ve vücut için yalnızca şekerli ve doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan değil, aynı zamanda beklenmedik bazı yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini belirtti. Tüketilen bu yiyecekler bunamaya ve felç riskine sebebiyet verdiği açıklandı.

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.