TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

TCMB, Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranlarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete’de ve basın duyurusu ile haftasonu yaptığı açıklamalarda yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında ve ihracatçıların satış yapmakla yükümlü oldukları döviz miktarında artışa gitti.

Yapılan düzenlemelere göre, yabancı para mevduatları için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.

TCMB ayrıca, ihracat bedellerinin asgari olarak TCMB’ye satılma oranını 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %5 olarak belirledi. Bu oran daha önce kademeli olarak %’tan %’e düşürülmüştü.

Aynı zamanda, firmaların ihracat bedellerini TL’ye çevirmelerine destek olmak amacıyla sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da %2’den %3’e yükseltildi. Bu destek, TCMB’nin aldığı kararla 31 Temmuz’a kadar geçerli olacak.

TCMB’nin hafta sonu aldığı diğer önlemler arasında, TL mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %86’sı yerine %86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılması da bulunuyor.

Bununla birlikte, tüzel kişi TL mevduat payı %’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık %0.3 puan artırılması hedefi getirildi.

Son olarak, TCMB yurt içi yerleşiklerle yapılan bir yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranını 400 baz puan artırarak hesaplama yöntemlerinde de değişiklik yaptı.

TCMB, Mart ayında başlayan olaylar sürecinde faiz indirimlerine ara vererek faiz artışına yönelmişti. Küresel ticaret savaşlarının yol açtığı olumsuz etkilerle başa çıkmak için toplam 700 baz puanlık sıkılaştırma adımı atan TCMB, döviz rezervlerinde 55 milyar doların üzerinde kayıp yaşamıştı.

Related Posts

Trump’ın eleştiri oklarının hedefindeki Fed, verilerle yön arıyor

ABD Başkanı Trump, Fed’in faiz indirimi konusunda geciktiğini vurguladı. ABD ekonomisinde tarifelerden dolayı belirsizlik hakimken istihdam yavaşlasa da hala istikrarlı duruşunu koruyor.

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Son dakika|ENAG enflasyonu açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 4,46 arttı. Yıllık enflasyon 73,88 oldu. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Nisan ayında %4,46 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %73,88 …

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar temkinli: Gözler Fed kararında, Trump’tan yeni tarife hamlesi

ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Trump’ın yabancı filmlere yönelik yüzde 100 gümrük vergisi açıklaması piyasalarda dalgalanma yaratırken, yatırımcılar Fed’in faiz kararı öncesi temkinli pozisyon alıyor. Avrupa’da Ukrayna diplomasisi öne çıkarken, Türkiye’de gözler nisan enflasyon verilerinde.

İndirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları

Brent petrol ve döviz kurundaki hareketlenme akaryakıt fiyatlarını da yakından etkiliyor. Dalgalanmalar akaryakıta indirim ve zam olarak yansırken, sektör kaynaklarından öğrenilen bilgiye göre otogazın fiyatı 1 lira 20 kuruş düşecek. İndirimin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir