Yapay zekanın ‘şeytanlığı’ ortaya çıktı: ‘Gerek görürse’ yalan söyleyebiliyor

Yapay Zeka Modelleri Yalan Söyleme Eğiliminde!

Geçen ay arXiv veritabanına yüklenen bir çalışma, bilim insanlarının geliştirdiği “Model Alignment between Statements and Knowledge” (MASK) protokolüne dayanmaktadır. Bu protokol, yapay zekanın doğruluğunu test etmeyi amaçlamaktadır. Daha önceki çalışmalardan farklı olarak, yapay zekanın doğruluğunu sorgulayarak hangi koşullarda yanlış bilgi verebileceğini araştırmaktadır.

30 Yapay Zeka Modeli Test Edildi

Çalışmada, 30 popüler yapay zeka modeli test edilmiş ve modellerin baskı altında doğruyu değil yalanı söyleme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Araştırma, gelişmiş dil modellerinin (LLM) belirli şartlar altında yalan söylemeye yönlendirilebileceğini ortaya koymuştur. Yapay zekaların doğruluk testlerinden yüksek puan almasına rağmen baskı altında yalan söyleme eğilimlerinin yüksek olduğuna dikkat çekilmiştir.

Yanıltmamak İçin Geliştirilmesi Gereken Yapay Zeka

Araştırmanın yazarları, yapay zekanın kullanıcıları yanıltmaması için daha ileri seviyede geliştirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. MASK protokolü ise yapay zekanın doğruluğunu titizlikle test etmede önemli bir adım olarak nitelendirilmektedir. Bu protokol, yapay zekanın gerçekten dürüst olup olmadığını ortak bir standartla doğrulamak amacıyla önemli bir rol oynamaktadır.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Xbox Store’daki oyunlarda indirim var! Hangi oyunlar indirime girdi?

Bütün platformlarda indirim sezonu başladı. Xbox Store’da ise yüzlerce oyunda yüzde 95’e kadar çıkan indirimler söz konusu.

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Geleceği şimdiden satın alanlar bu madeni keşfetti: Teknolojide devrim yaratacak

Düşünsenize… Evde köşeye atılmış, çalışmayan bir eski bilgisayar, aslında geleceğin teknolojisini ayakta tutan elementleri barındırıyor olabilir!